Whatsapp in het onderwijs
Wil je leerlingen bereiken? Communiceer met ze via Whatsapp
Een aantal jaar geleden werd er in het onderwijs nog volop gebruik gemaakt van telefoonlijsten. Een groot nadeel van deze manier van communiceren is dat een bepaald bericht niet alle ontvangers op tijd bereikte. Een boodschap doorgeven via een telefoonlijst is een tijdrovend karwei en dus niet efficiënt. Als je geluk had, dan ontving je de boodschap je voordat je van huis wegging. Echter als de boodschap te laat aankwam dan stond je voor niks voor het klaslokaal te wachten. Deze situaties doen zich nog geregeld voor op scholen en dat is totaal onnodig. Voor dit probleem is Whatsapp een handig hulpmiddel. Je kan een groeps app aanmaken met alle leerlingen van de klas, plus de leerkracht natuurlijk. De leerkracht kan via deze app alle leerlingen makkelijk gebruiken.
Wat kan een probleem zijn voor de leerlingen?
Wat wel een probleem kan zijn is dat niet alle leerlingen Whatsapp hebben. De leerlingen kunnen wel Whatsapp downloaden en thuis wifi hiervoor gebruiken. Wel moeten ze dan een telefoon met opties hebben om dit te kunnen downloaden. Stel het kind kan echt geen Whatsapp downloaden kan de leerkracht deze leerling niet bereiken via whatsa maar zouden hier een andere oplossing voor moeten vinden.
Waarom wel/niet gebruiken op een basisschool?
De reden waarom whatsapp wel op een basisschool mag, is dat de kinderen zo opgroeien met social media. Later zou er steeds meer les worden gegeven via digitaal materiaal.
De reden waarom Whatsapp niet op een basisschool mag, is dat kinderen elkaar kunnen ‘cyberpesten’. Dit kan voor veel problemen op een school zorgen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb